Werkwijze

De behandeling bestaat uit gesprekken van drie kwartier (bij koppels zijn ook sessies van anderhalf uur mogelijk), die minstens één keer per twee weken plaatsvinden. Meestal geef ik aan het eind van de sessie huiswerk op, want als er alleen tijdens de gesprekken zelf gewerkt wordt aan verandering zou de behandeling erg lang gaan duren. Het grootste deel van het veranderings­proces vindt plaats tussen de opeenvolgende sessies; de gesprekken geven de richting van de verandering aan en houden het proces op gang.

De verandering waar ik het hier over heb is een verandering in het denken. Ik ga er van uit dat de meeste emotionele problemen niet rechtstreeks veroorzaakt worden door de dingen die iemand meemaakt, maar pas na tussenkomst van de gedachten die iemand heeft over die dingen. Dit is het uitgangspunt van de cognitieve therapie­richting, waar ik een aanhanger van ben.

Tijdens de behandeling gaan we op zoek naar de gedachte­patronen die iemand gewend is te volgen. Vervolgens gaan we kijken of we hier denkfouten in kunnen ontdekken. Als we deze eenmaal hebben opgespoord kunnen ze worden vervangen door zogenaamde "rationele alternatieven".

Het voordeel van deze werkwijze is dat je een methode krijgt aangeleerd waarmee je niet alleen je huidige, maar ook eventuele toekomstige problemen effectief te lijf kunt gaan. Het is een praktische methode die uitgaat van het hier en nu, van de problemen die je op dit moment ervaart. Want ook al ligt de oorsprong van je problemen in het verleden, de oplossing ligt in het nu!

Hans Claus
GZ-psycholoog

Leiden
tel.: 06 30 55 39 67
e‑mail: info@hansclaus.nl